Jolande is als zangdocent verbonden aan het Artez Conservatorium, Arnhem. Daar geeft ze o.a. hoofdvaklessen zang, lessen duospel, improvisatie, podiumpresentatie, methodiek. Ook verzorgt ze een intervisietraject voor docenten, is lid van de examencommissie en van de Deelraad.

Jolande geeft les aan professionals met Ineke van Doorn bij 'van Doorn & Geven Muziekeducatie, coaching en advies' en wordt regelmatig als communicatietrainer ingehuurd voor trainingen en workshops  waarin muziek het communicatiemiddel is. Ook geeft ze regelmatig zangworkshops aan verschillende beroepsgroepen.

 

Naast het lesgeven aan (aankomende) professionals werkt Jolande sinds 1987 aan De Lindenberg Huis voor de Kunsten te Nijmegen waar ze o.a. zanglessen, interpretatielessen, stemvorming en groepslessen aan jongeren geeft. Ze ontwikkelde in de loop der jaren hiervoor een veelheid aan nieuwe cursussen en lesvormen. Ook leidde ze op de Lindenberg een zeer gewaardeerd close-harmony koor. Als senior- docente gaf ze binnen de Lindenberg een intern nascholingstraject voor zang,-en banddocenten.

 

Jolande is tevens actief als zangcoach van theaterproducties. Het werken met acteurs, zangers en dansers heeft haar visie op zingen verbreed.

In oktober 2011 behaalde Jolande The Teacher Certification Coresinging. 

In 2001 rondde ze aan de JJ Trainersacademie een studie als communicatietrainer af.

 

Jolande behaalt in 1991 haar  diploma zang lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium.

Jolande Geven´s eerste zanglessen en workshops zijn volgens de methode van het Roy Hart Theatre. Bij deze methode staat het openen van de stem en de verbinding van de stem en het lichaam centraal. Haar werk als  zangdocent is dan ook geïnspireerd op de combinatie Roy Hart, CVT, CoreSinging en klassieke techniek.

Tijdens haar conservatoriumstudie krijgt ze les van Edwin Rutten, Greetje Kauffeld, Ge Titulaer en Annett Andriessen.

Sinds 1983 treedt Jolande Geven regelmatig op met diverse bands en bigbands, waaronder Dr. Jazz & co, Rosie Dawn Jazz Kwintet, Hein de Jong Kwintet en Tamam.

Met Martin Fondse maakt zij in de periode 1995-1997 deel uit van het duo en later kwintet Jerusalem Artichoke dat optreedt met gedichten op muziek. Het repertoire omvat gedichten van Claus,  Campert, Ter Balkt, maar ook speciaal voor deze formatie geschreven gedichten.